top of page

Jonge jaren

amant kath.jpg

Kathleen Amant (°Aalst, 1969) schreef haar eerste boek toen ze zeven was: 'Peter en Bart doen aan sport'. Haar vader tikte het boek uit in drievoud en bond het mooi samen in een rode omslag. Er was plaats uitgespaard voor tekeningen. Maar omdat ze vond dat ze nog niet genoeg kon tekenen, stelde Kathleen, die toen grote fan was van tekenaars als Lie, Jaklien en Richard Scary, die klus steeds maar uit.  Ook nu nog staan er geen tekeningen in dat boek.

​

Vanaf haar tiende ontdekte Kathleen dat meedoen aan tekenwedstrijden loonde: ze won badmintonrackets (en geen skireis zoals ze had gehoopt), boeken (waar de boekhandel maar niet vanaf geraakte) of een bronzen plaque van de stad Aalst (echt een cadeau waar je een 12-jarige heel veel plezier mee doet). Maar ze kreeg bovenal veel goesting om nog meer te tekenen. Vooraleer ze van haar ouders naar de kunstacademie mocht gaan, moest ze eerst haar studie Latijn-Wetenschappen afmaken.  Ook al had ze de laatste vier jaren erg haar best gedaan om aan te tonen dat studeren niet haar ding was. Ze was vooral erg sterk in het halen van net genoeg punten om te mogen overgaan naar het volgende jaar.

Vroege carrière

Aan de academie in Gent studeerde Kathleen Toegepaste Kunsten. Als eindwerk ontwierp ze T-shirts voor baby's en kinderen, die ze onder de merknaam bébé-mémé aan de man probeerde te brengen. In haar oude, aftandse Citroën toerde ze het land rond, op zoek naar winkels die haar T-shirts wilden verdelen. Op haar hoogtepunt had ze 20 verkooppunten en schilderde ze per seizoen 1000 t-shirts met de hand.

​

Tussendoor had Kathleen nog wat baantjes, zoals graficus in een Museum in Brussel. Haar collega/overste daar was niet echt blij met haar komst. Ze verstoorde immers zijn dagritme, dat voornamelijk bestond uit slapen en rusten en euh... slapen. Haar eerste echte job vond ze bij een populaire krant, Het Nieuwsblad. Daar verzorgde ze de vormgeving van de krant. Al snel kreeg ze de kans om te schrijven voor De Stipkrant, de kinderbijlage van De Standaard en Het Nieuwsblad, dat toen onder supervisie stond van de bekende schrijfster Mariëtte van Halewijn. Later schreef ze ook cursiefjes voor De Standaard en voor het streeknieuws van Het Nieuwsblad. Toen haar oudste zoon geboren werd nam ze ontslag bij de krant om een job te zoeken met daguren. Al snel bleek een nine-to-five-job niks voor haar en werd ze zelfstandig graficus en illustrator. Het vak leerde ze door duizenden tekeningen te maken voor een wiskundemethode voor het eerste en tweede leerjaar.

IMG_0525.JPG

Anna

kleurvlak Anna2x.jpg

In 2000, toen ze zwanger was van haar tweede zoon, begon ze te tekenen voor Kind&Gezin. Daardoor vond je haar tekeningen in zowat elk Vlaams gezin met jonge kinderen. Na meer dan 10 jaar schakelde Kind & Gezin over op foto's ipv tekeningen en kwam er een einde aan de samenwerking.

​

Haar liefde voor boeken kreeg Kathleen mee van haar grootvader. Hij was het die haar meenam naar de bib zodra ze kon lezen. Ze was daar dan ook al snel een vaste klant en las zowat de hele bib leeg. Vijf boeken verslinden in één week tijd was geen zware opdracht. Geen wonder dat ze zelf ook al vroeg de schrijfkriebels te pakken kreeg. met het bekende resultaat: van haar eersteling "Peter en Bart doen aan sport" kwam één exemplaar terecht in de klasbibliotheek van het tweede leerjaar, de andere twee zijn spoorloos. 

​

In 2003 begon het te kriebelen om zelf kinderboeken te schrijven en te tekenen. Door vaak voor te lezen voor haar twee zonen, merkte ze dat er toen weinig leuke boeken waren voor peuters en jonge kleuters. Ze besloot om naar de illustratorendagen van uitgeverij Clavis te gaan. Daar hadden ze net het plan opgevat om een peuterreeks te starten. En zo ging de bal aan het rollen. en debuteerde Kathleen in 2004 als schrijfster. Ze schreef twee boeken voor peuters waarin Anna, een ondernemende en ietwat ondeugende peuter, de hoofdrol speelt. Ondertussen zijn er al meer dan 30 Anna-avonturen verschenen. De verhaaltjes zijn heel herkenbaar voor peuters, ze spelen zich af in hun eigen leefwereld, er ligt veel nadruk op emoties én er zit altijd een vleugje humor in. De tekeningen zijn warm van kleur en sober van beeld en spreken de kleinste lezertjes aan. Deze reeks boekjes van Anna kan je nu al vinden in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australië. Wereldwijd gingen al meer dan 1.000.000 Anna-boeken over de toonbank. 

Heksje Mimi

In 2008 verscheen het eerste deel van de peuterboekenreeks Heksje Mimi. In die verhalen gaat Kathleen een stapje verder: ze spreekt de fantasie van de kleuters aan. De jongste kleuters zijn gek op Heksje Mimi. Ze stimuleert hen om op te gaan in hun eigen fantasie. Na het voorlezen van de verhalen nemen de kinderen Heksje Mimi mee in hun spel, of ze spelen dat ze zelf Heksje Mimi zijn. Ook in Spanje en Denemarken vliegt Heksje Mimi rond op haar bezem. 

​

In 2011 kwam het eerste boek van Grote Anna op de markt. Kathleen vond het jammer dat kleuters, die opgegroeid waren met Anna en in haar een vriendje zagen, er afscheid van moesten nemen als ze groter werden. Daarom besloot ze om Anna te laten meegroeien met de peuters. Grote Anna helpt kinderen met grote stappen in hun jonge leventje: leren fietsen, leren zwemmen, naar de grote school gaan, naar de scouts gaan ...

​

Voor uitgeverij De Eenhoorn herschrijft en tekent Kathleen bijbelverhalen. Ze stopt die in een modern jasje en maakt ze begrijpbaar voor jonge kinderen. 

​

Kathleen is mama van twee zonen, Din (1998) en Arend (2000), en een dochter, Noa (2003). Ze houdt van tennis, skiën, comedy, Thaïs en Indisch eten, mensen met een hoek af, de natuur en de zee. Schrijven en tekenen is haar grootste passie. Ze wil kinderen hetzelfde gelukzalige, warme gevoel geven dat ze zelf ervaarde als kind bij het lezen van een goed boek. Haar boek 'Klaasje, Sinterklaasje' vindt ze daarvan een goed voorbeeld: als ze dat boek voorleest aan een groep kleuters, dan schuiven die tijdens het verhaal zo hard op naar voren, dat ze bijna op haar schoot eindigen. Het lijkt dan of de kinderen zelf in het boek willen kruipen. Als dat gebeurt dan is haar missie geslaagd, vindt ze zelf.

​

Podcast 'Drie boeken' van Wim Oosterlinck

​

Wil je graag weten welke drie boeken je volgens Kathleen moet (voor)gelezen hebben, luister dan naar deze podcast: 

​

https://podcasts.apple.com/…/podca…/drie-boeken/id1480384949 
Of via Spotify: https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

mimi vliegt lucht.jpg
Kathleen Amant.JPG
bottom of page